Gratis retourneren (NL)
Gratis verzenden boven 50 euro (NL)
Geen plastic tape / vulmaterialen
<15.00 besteld, direct verzonden (ma-vr)

3 groenten om zelf te fermenteren

  • Geplaatst op
  • Door Axl Crompvoets
  • Geplaatst in Fermenteren
  • 0
3 groenten om zelf te fermenteren

Hoe werkt fermenteren precies? Hier lees je er alles over inclusief enkele lekkere recepten!

3 groenten om zelf te fermenteren

Om voedselverspilling tegen te gaan, kopen we slim in, koken we efficiënt en vriezen we restjes in. Er is echter nog iets anders wat je met overgebleven groenten kunt doen: fermenteren! Je geeft de groenten een andere smaak en gebruikt ze zo weer voor een ander lekker gerecht. Hoe werkt dat fermenteren precies? Hier lees je er alles over!

Wat is fermenteren?

Fermenteren wordt vaker toegepast dan je misschien denkt. Het is een voedsel bewerkingsproces waarbij micro-organismen worden gebruikt zodat het product verandert van samenstelling. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt in de praktijk mee. Je brengt het proces namelijk op gang met simpele middelen zoals warmte, vocht, zuurstof en kruiden.

Wist je dat sojasaus en yoghurt gefermenteerde voedingsmiddelen zijn? Zo zijn er nog veel meer producten die je waarschijnlijk in de kast hebt staan en gefermenteerd zijn. Het is dus best veel voorkomend! 

Wat fermenteren doet

Door te fermenteren verander je dus de eigenschappen van een voedingsmiddel, maar wat gebeurt er precies en wat heb je daar aan? Als je het over fermenteren hebt is het simpelweg een kwestie van zout en vocht toevoegen, zonder zuurstof afsluiten en wachten tot de natuur zijn werk heeft gedaan.

Gefermenteerde groenten hebben een andere zuurgraad, en dat proef je. Ze zijn zuurder en bevatten meer zout. Augurken zijn bijvoorbeeld gewoon gefermenteerde komkommers en zuurkool is gefermenteerde witte kool! 

Fermentatie heeft dus invloed op de smaak, maar ook op de houdbaarheid. Tijdens het proces zijn de groenten langer houdbaar, waardoor je ook makkelijker minder groenten verspilt. 

Zo fermenteer je groenten

Nu je weet hoe het in elkaar steekt, kan het fermenteren beginnen! Om van start te gaan verzamel je de volgende benodigdheden:

  • Groente naar keuze
  • Een weckpot, of nog beter: een complete fermenteerset
  • Zout (10 gram zout per 500 gram groente)
  • Optioneel: kruiden voor een smaaktwist

 

Welke groente je ook gebruikt, de basis is hetzelfde. Eerst snijd je de groente naar keuze in dunne reepjes. Doe alles in een schaal of kom en voeg het zout toe. Vervolgens ga je de groenten aanduwen zodat er vocht vrijkomt. Dit vocht heb je nodig voor het fermentatieproces! Gebruik je vuisten of de handige keramische stenen uit de fermenteerset

Wanneer je genoeg vocht hebt zodat de groente in de weckpot ‘onder water’ staan, kun je verder met de volgende stap. Gebruik je een vochtarme groente zoals wortels en komt er niet genoeg vocht vrij? Voeg dan wat water toe. 

Stop alles in de weckpot en duw het geheel goed aan. Ook nu kun je weer de keramische stenen gebruiken. De fermenteerset komt trouwens ook mooi van pas als je graag experimenteert met kiemzaden kweken, want ook broccolikiemen passen mooi in onze weckpot.

Het deksel en de ontluchter uit de fermenteerset zijn ideaal, want je sluit de pot makkelijk luchtdicht af terwijl gas nog wel door de ontluchter kan ontsnappen. Dat is precies hoe je het wilt hebben. Geen zuurstofaanvoer, maar ook niet te veel druk in de pot. Nu is het wachten geblazen: het duurt 3-10 dagen voor jouw gefermenteerde groenten klaar zijn.

Zelf van komkommer augurk maken

Wist je dat je augurken makkelijk zelf kan maken? Een augurk is geen aparte soort groente; wordt gewoon gemaakt van komkommer. Om zelf augurken te maken ga je op zoek naar kleine komkommertjes. Aan het lijstje van standaard benodigdheden voeg je een halve ui, een kwart paprika, 3 gram mosterdzaad, 1 gram gekneusd venkelzaad en een takje dille toe.

Snijd de komkommertjes niet fijn, maar laat ze heel of in grove stukken. De overige ingrediënten mag je wel fijn maken. Pers de komkommertje in de weckpot en doorloop verder de gewone stappen van het fermenteren. Bewaar de pot op kamertemperatuur. Nog even geduld en je geniet van huisgemaakte augurken!

Zelf zuurkool maken 

Zuurkool maken is makkelijker dan je vermoedt, want naast de basis benodigdheden om te fermenteren heb je per hele kool alleen maar 4 gram jeneverbessen en 3 gram karwijzaad nodig. Meng de kruiden goed met de gesneden zuurkool en volg verder de eerder genoemde basisstappen. Wacht weer 3-10 dagen en geniet daarna van jouw eigen échte zuurkool.

Gember wortels

Nog een verrassend lekkere fermentatie combinatie: gember worteltjes! Naast wortels heb je alleen gember nodig. Een extra tip van Axl van Paarshuis: voeg wat chilivlokken toe voor een pittige twist, als je dat lekker vindt. Snijd de wortels, rasp de gember en doorloop weer de basisstappen om deze heerlijke gember worteltjes te maken.

Recept: coleslaw met gefermenteerde worteltjes

Om je nog verder te inspireren met fermentatie mogelijkheden is hier een lekker recept voor je coleslaw. Normaal gesproken gebruik je azijn om een zuurtje aan de smaakbalans toe te voegen, maar gefermenteerde wortels hebben die eigenschap al van zichzelf. Azijn toevoegen is dus niet nodig! Je gebruikt de volgende ingrediënten:

  • 150 gram geraspte en gefermenteerde wortel (gefermenteerd met chilivlokken)
  • 300 gram fijn gesneden spitskool
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels griekse yoghurt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 gepelde knoflookteentjes
  • ½ ui
  • 2 afgestreken theelepels mosterd
  • Snuf peper en zout

 

Bereidingswijze coleslaw

Wanneer je de coleslaw maakt, gebruik je de gefermenteerde wortel. Zorg dus dat je de gefermenteerde wortel ongeveer een week van te voren bereidt. Rasp de wortel, voeg een flinke snuf chilivlokken toe en doorloop de stappen van het fermenteren.

Dan gaan we nu de coleslaw bereiden! Doe de fijngesneden spitskool en gefermenteerde wortels in een kom of schaal. Pak je keukenmachine bij de hand en doe daar de mayonaise, Griekse yoghurt, mosterd, de twee knoflookteentjes en de halve ui in. 

Laat je keukenmachine goed draaien, zodat de knoflook en ui goed zijn vermengd in de dressing. Je kunt deze ingrediënten ook met de hand fijngesnipperd snijden.

Doe vervolgens de dressing bij de kool en wortel, voeg een snuf peper en zout toe en meng alles goed. De coleslaw met gefermenteerde wortel is nu klaar om op te dienen; eet smakelijk!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Lage verzendkosten

3,95 / gratis > 50,- euro (NL)

Gratis retourneren (NL)

Binnen 30 dagen

Klantbeoordeling

9.5

Zero Waste

Geen plastic tape / vulmaterialen