Voor alle artikelen geldt op=op wij gaan eind augustus sluiten.
Gratis verzenden boven 50 euro (NL)
Geen plastic tape / vulmaterialen
<15.00 besteld, direct verzonden (ma, di, do, vr)

Bezuinigen op boodschappen

  • Geplaatst op
  • Door Christi
  • Geplaatst in besparen
  • 1
Bezuinigen op boodschappen

Boodschappen worden steeds duurder, hoe kun je hierop besparen?

Boodschappen worden steeds duurder

Het laatste woord is er nog niet over gezegd, maar het lijkt het erop dat boodschappen en veel andere artikelen komend jaar 3% duurder zullen worden door de verhoging van de BTW van 6% naar 9%. Wanneer je inkomsten niet meestijgen is dat best even slikken, want de boodschappen zijn een forse kostenpost en tja eten heb je toch nodig. En het liefst dan ook goed en lekker eten. Prijzen van voedingsmiddelen zoals aardappelen, pasta en koffie stegen al flink in prijs de afgelopen jaren. Maar wat doe je nu wanneer je moet bezuinigen op boodschappen en toch gezond wilt blijven eten?

Bezuinigen op de boodschappen

Doe je nu meerdere keren per week boodschappen, ben je gevoelig voor impulsaankopen en gooi je regelmatig eten weg wat niet meer goed is? Benader het boodschappen doen dan eens op een andere manier.

♥ Maak van plannen en budgetteren een vaste gewoonte

Bepaal eerst wat jouw weekbudget is voor de boodschappen. Ga je met pinnen snel over je budget heen? Pin het bedrag dan contant iedere week. Met contant geld worden veel mensen bewuster van wat ze uitgeven.

Start met plannen op een vaste dag in de week. Zelf doe ik dit op Zondag, maar een andere dag kan natuurlijk ook. Kijk eerst wat er nog in de koelkast, vriezer en voorraadkast ligt. Moet het snel op? En welke maaltijden kun je er mee maken? Zijn er nog voldoende houdbare producten op voorraad? Daarna kijk je wat jouw supermarkt die week in de aanbieding heeft. Op basis van de voorraadkast en de aanbiedingen maak je vervolgens een maaltijdenplanning voor 7 dagen, inclusief tussendoortjes.

Ik hou ook een vaste lijst bij van langer houdbare artikelen die we regelmatig gebruiken. Denk aan rijst, pasta, quinoa, kruiden, honing, knäckebröd, conserven etc. Wanneer één van deze artikelen in de aanbieding is, koop ik wat extra in voor zover er ruimte is in het weekbudget. Wanneer je dit consequent doet, kun je flink besparen op dit deel van de boodschappen over het jaar heen.

Op basis van de maaltijdenplanning en de voorraadlijst maak ik vervolgens de boodschappenlijst.

♥ Denk na over wat je koopt, back to basics

Laat je bij het maken van de maaltijdenplanning vooral leiden door wat er in het seizoen is. Aardbeien in hartje winter kopen is niet de meest budget-vriendelijke keuze. Meer (lokaal) aanbod betekent lagere prijzen. Groenten van het seizoen zijn ook vaker in de aanbieding.

Een groot deel van de boodschappen die Nederlanders kopen zijn ‘niet essentieel’. Denk aan frisdranken, snoep, snacks en dergelijke. Vaak zijn dit dure items die ook nog eens heel ongezond zijn. Meer thee en water drinken en minder of zelfs helemaal geen frisdrank is een enorme besparing voor je lijf en je portemonnee. Wil je toch wat zoets drinken? Denk dan bijvoorbeeld aan limonade siroop, het scheelt veel verpakkingen omdat je het verdund en het is per glas ook goedkoper dan kant- en klare frisdrank of vruchtensap. Overweeg verder ook eens om op bepaalde dagen minder of zelfs geen vlees te eten. Dit is vaak het duurste onderdeel van de maaltijd en daarmee een snelle manier om geld te besparen.

♥ Anders inkopen en koken

Zelf koken met basis ingrediënten is meestal goedkoper dan kant- en klare maaltijden. Bovendien is zelf koken vaak ook nog eens gezonder. Heb je doordeweeks vaak tijdgebrek waardoor je sneller naar een gemakkelijke maaltijd grijpt? Maak dan maaltijden vooruit en vries deze in. Vaste prik voor ons zodra het weer herfst wordt is ook een aantal porties zelfgemaakte kippensoep in de vriezer te hebben voor de dagen dat we te verkouden of grieperig zijn om te koken. Hetzelfde kun je doen met ovenschotels, pasta, rijstgerechten etc. Maak voor meerdere dagen klaar en vries een deel in voor drukke of moeizame dagen.

Zelf koop ik de meeste boodschappen online en een deel op de markt (de beste plek hier om plastic vrij in te kopen). Bij online boodschappen bestellen worden er wel bezorgkosten in rekening gebracht, maar het scheelt tegelijkertijd ook impulsaankopen en gesjouw. Bovendien staan alle aanbiedingen handig op een rijtje. Dit zorgt ervoor dat ik toch voordeliger uit ben dan wanneer ik naar de supermarkt toe ga. Boodschappen doen op de markt scheelt vaak best wat geld, ook kun je aan het einde van de dag gaan en vragen om korting bij de kraam. Met verse groenten en fruit willen marktkooplui snel van hun voorraden af en bestaat de kans dat je het voor een lagere prijs meekrijgt.

Heb je behoefte aan gespecialiseerde voeding? Zoals glutenvrij of biologisch eten? Dan kan het lonen om op zoek te gaan naar gespecialiseerde (online) bulkwinkels en daar groot in te kopen.

Ga je toch naar de supermarkt toe? Ga dan altijd met een volle maag en hou je aan je boodschappenlijst. Kijk ook bewust op de lagere en hoge schappen, de duurdere merken staan meestal op ooghoogte en de goedkopere merken onderin het schap. Gaan de kinderen mee met boodschappen doen? Spreek dan vooraf goed door of en wat zij eventueel mogen uitkiezen in de supermarkt. Betrek ze ook actief bij het boodschappen doen, door ze bijvoorbeeld het lijstje te laten vasthouden, oplezen en te laten helpen met zoeken en hou ze zo bezig.

Vermijdt verder zo veel mogelijk de To Go winkels op stations, kiosken en winkels van benzinestations, producten zijn daar vaak stevig aan de prijs en vooral gericht op impulsaankopen. Neem verantwoorde snacks me van huis en hou ook rekening met de terugreis, dat is het gevaarlijkste moment voor impuls- en snack aankopen.

♥ Voorkom voedselverspilling

Dit is eigenlijk een heel onderwerp apart, maar van grote invloed op je uitgaven aan boodschappen. Zo’n 30% tot 40% van al het geproduceerde voedsel beland uiteindelijk in de vuilnisbak. Dat zijn heel wat euro’s en helaas ook een hoop milieukosten, bedenk dat 30% van het landbouwgebied ook natuur had kunnen zijn! Het voorkomen van voedselverspilling is goed voor je portemonnee en goed voor onze planeet.

Wat kun je doen om verspilling terug te dringen? Koop niet te veel. Groenten die je toch te veel hebt ingekocht kun je kort blancheren en invriezen, of als je voldoende hebt kun je bijvoorbeeld ook een pan groentesoep maken en deze vervolgens invriezen. Kliekjes kun je ook invriezen en later combineren tot een complete maaltijd.

Beter afmeten voorkomt overeten en weggooien. Gebruik voor rijst, pasta en dergelijke een vaste maatbeker en ga voor jezelf en jouw huishouden na wat een optimale hoeveelheid is. Hier hoef je overigens niet perse een maatbeker voor te hebben, een vaste beker of glas kan ook volstaan om iets af te meten.

Wil je meer weten over het voorkomen van voedselverspilling? Dan kan ik je het boekje van Daisy Scholte van harte aanbevelen: “Koken met restjes is leuk”. Ook in onze Facebook groep The Zero Waste Kitchen komen regelmatig tips tegen voedselverspilling voorbij.

Heb jij nog meer tips? Deel ze hieronder met ons ♥

#Hugs

KitchenHugs

 

Bronnen: nibud.nl, CBS/Statline, eigen ervaring.

Reacties

  1. Linda vd B. Linda vd B.

    Een hoop doe ik al, ook elke week naar de markt. Die is er alleen maar 1 x in de week. En boodschappen doe ik bij de ALdi en niet de AH. Een vaste lijst voor de voorraadkast heb ik nog niet, die ga ik toevoegen!

  2. Erica Erica

    Ik ben een maand geleden begonnen met het maken van een weekmenu om wat af te vallen. Ik kreeg het advies om van te voren voor de hele week te bepalen wat ik op welke dag ging eten. Dit heb ik nu vier weken gedaan en ik bleek inderdaad ook veel geld over te houden aan het eind van de week!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Lage verzendkosten

4,95 / gratis > 50,- euro (NL)

Klantbeoordeling

9.5

Zero Waste

Geen plastic tape / vulmaterialen