Gastblog: bag again

Lees hier het verhaal achter het ontstaan van bag again; de herbruikbare katoenen broodzak.

Inge de oprichtster van bag again vertelt ons waarom zij met dit initiatief is gestart. Heb je vragen over de broodzak? Stel ze dan onderaan deze gastblog!

Katoenen broodzak-avontuur: Hoe het begon

Inge: Het is vandaag alweer tijd om de plastic hero zak aan de weg te zetten. Jeetje, wat is het weer veel dit keer.  Ik kijk de straat in en zie bij ieder huis een paar zakken liggen. Even later loop ik door de supermarkt en gedachteloos doe ik het ene na het andere product in mijn kar. Ik kijk naar wat er in mijn kar ligt. Alles wat erin ligt, is in plastic verpakt. De drie paprika's, de tomaten, de aardbeien, de kersen, de druiven, de sla, de komkommer, de vleeswaren, het brood, de broodjes, de olijven, het pondje gehakt, de koekjes. Ik staar naar mijn boodschappen alsof ik ze nog nooit gezien heb, en besef hoe raar dit is. Jarenlang heb ik dit zonder erbij stil te staan in mijn boodschappenkar gedaan, waarom is me dit nooit eerder opgevallen?

Ik kijk rond door de supermarkt en iedereen doet hetzelfde als ik, ze gooien het ene na het andere verpakte product in hun kar. Dan kijk ik naar de schappen die vol staan. Zoveel eten, drinken en spullen en het een nog beter en mooier verpakt dan het ander.
                               

Thuis ga ik eens googlen en kom van de ene site op de andere, waarna ik opeens stuit op de term 'zero waste'. Dat blijkt een sleutelwoord te zijn voor heel veel informatie: er zijn nog meer mensen die zich verbazen over de hoeveelheid plastic wegwerpverpakkingen.

                

                 
Het hier en nu

Zo begon het avontuur van bag-again. Het begon heel saai met een plastic hero zak en boodschappen doen. Inmiddels is er een baan opgezegd, en is er een broodzak ontwikkeld, gemaakt van biologisch katoen. Die onder goede arbeids-omstandigheden gemaakt wordt. En die broodzak kun je dus hergebruiken. Zodat je minder plastic afval veroorzaakt. Want recyclen  is natuurlijk al veel beter dan dat alles door elkaar bij het restafval zit en verbrand wordt.
                                   


Let wel voor recyclen is ook weer energie nodig. Alles wat niet in de recycle-keten terecht komt, is mooi. Wat is het fijn om ingewikkelde theoretische discussies over verpakking, milieu en houdbaarheid van voedsel terug te brengen naar zoiets eenvoudigs als zelf de verpakkingen te verminderen en zoveel mogelijk eten uit Nederland te kopen en dat dan niet te lang te bewaren. En ach, als je er eens niet aan denkt om de broodzak  mee te nemen, of je kunt iets niet onverpakt vinden, dat geeft niet. Alles wat je wel doet, is goed genoeg!               

En dan blijkt op een nieuwe manier boodschappen doen ook nog heel grappig en aanstekelijk te zijn. De keer dat je naar de markt gaat en je boodschappentas afgeeft aan de marktkoopmevrouw en vraagt of ze alles er zoveel mogelijk los in kan doen. Haar reactie is erg positief ('wat goed, want weet je hoeveel plastic zakjes er per dag doorheen gaan') en vervolgens de klant die naast je staat en ook spontaan haar tas geeft om haar groentes zonder zakken in haar tas te doen. En die keer dat je naar de bakker gaat, je broodzak geeft en hij verbaasd zegt dat hij dat zal doen ('hm, nooit gezien zoiets') en dat je ziet dat hij bij zichzelf denkt, 'ze is een beetje raar'.                  
 
En die keer dat je een nieuwe verkoopster treft bij de broodafdeling, die het brood met plastic en al in de broodzak doet. Ik glimlach erom en geniet van de mooie momenten. Lekker lunchen met vers brood uit mijn broodzak, eet smakelijk!

Heb je vragenover de bag again broodzak? Stel ze hieronder!

Je kunt ze hier in de shop vinden: klik hier.   
                                    
                                                              

 

Bewaren

Reacties

  1. Christi Christi

    Hoi Martine, Gesneden brood blijft 1 a 2 dagen vers in deze broodzak. Ongesneden brood wat langer. Je kunt het brood ook in de zak invriezen. Vers brood dat direct na aankoop in de broodzak wordt ingevroren blijft zeker 3 weken goed in de vriezer.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden