Gastblog: Spek uit de oven

Monique vertelt hoe je heel makkelijk een heerlijk smakelijk stuk spek kunt bereiden in de oven.

Monique van der Meeren- Vervest is dol op eten en de bereiding van eten. Je kunt bij haar ook kookles volgen of hapjes laten verzorgen, voor meer infomatie zie: Betty's Kookshow. Monique: "Ik probeer me een beetje te onderscheiden tussen de profkoks en de gezondheidshype sites die ik overigens ook allemaal geweldig vind, want eten is leuk en het zo klaarmaken dat iedereen het lekker vindt is voor mij nog leuker. Bovendien wat is er intiemer dan samen met geliefden en vrienden een gezellig etentje te nuttigen? (uhhhh ja… maar daar gaat het hier niet over)".
                               

Lekker koken, maar wel gevarieerd

Monique: Ik heb een voorliefde voor spek het liefst aan een stuk in de oven, gewoon omdat het zo lekker is, maar ook uit de Oosterse keuken en heel veel andere combinaties met onze Nederlandse keuken bereid ik graag lekkere gerechten. 
                      

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat je voor een heerlijke gezonde maaltijd niet altijd uren in de keuken hoeft te staan, dat je niet alleen maar sla, wortelen en granen hoeft te eten, maar dat het juist leuk is om al die gezonde zaken te combineren met alles wat je lekker vindt. En vooral, zoek een weg tussen de wirwar aan adviezen over lekker en gezond die het best bij jou en je gezin past. Ik ben teveel Bourgondiër om alle geneugten van het leven te laten varen voor een slanke lijn. Maar let wel op variatie en voldoende vitamines in de maaltijden, neem ook eens een dag geen vlees en eet regelmatig vis. Maar wel op de manier zoals jij en ik het lekker vinden. Bij ons thuis komt er dus ook wel eens een frietje met mayo op tafel en dus ook af en toe dat heerlijke stuk spek.
                                  

Deze week aten we bijvoorbeeld een bulgur met Fruits de Mer, klaargemaakt zoals ik normaal gesproken een risotto klaar zou maken. Heerlijk gevarieerd en heel gezond, ik vervang vaak rijst door andere granen zoals parelgort, farro, spelt etc. Maar omdat het alweer herfst is en er vast weer lekkere stamppotjes op tafel gaan komen wilde ik jullie het recept van dat wat ik het allerliefste eet niet onthouden.
                                                


Spek uit de oven
                                  

Spek uit de oven

Spek uit de oven; het is eenvoudig, heerlijk, en je kunt het warm en koud eten. Het spek koop je aan een stuk van minimaal een kilo, kies voor Gaasterlands Kruidenvarken, of Livar, in ieder geval een mooie kwaliteit, in dit geval liefst zonder zwoerd. De vetkant kerf je kruiselings in tot op het vlees en dan wrijf je het hele stuk in met peper en zout. Wil je er een oosters tintje aan geven wrijf er dan ook wat five spices over. Maar dat hoeft niet. Door deze manier van bereiden krijgt het vlees heel veel smaak omdat je het vet er helemaal uitsmelt. Je zet het stuk met de vetkant naar boven in een oven verhit op 150 graden, natuurlijk in een mooie ovenschaal van Kitchenhugs! Dit laat je zo 3 uur rustig bakken. Je zult zien dat de bovenkant heerlijk knapperig is en het vlees eronder botermals. Lekker dus warm bij een stampje en koud gewoon op de boterham. 

 Riess ovenschaal


                 
Mijn favo stamppotje bij spek is een spitskoolstampje met veel groenten (ik gebruik 2/3 groenten, 1/3 aardappels) en een pindajus met sambal en een scheutje sojasaus. Voor de jus roer ik een eetlepel van het spekvet in een klein pannetje samen met een eetlepel pindakaas met stukjes noot. Wij houden erg van pittig dus ik doe er een flinke schep sambal (wat je lekker vindt) door en een scheutje sojasaus. Een beetje aanlengen met water en je hebt een prachtige pindajus.
             
Smakelijk!
                         
Nieuwsgierig naar Betty's Kookshow? Klik hier
                              
 

Reacties

  1. Monique Monique

    Hallo Anja, ik koop het bij de horecagroothandel, als je er op googled vind je waarschijnlijk wel een adres in de buurt. Maar natuurlijk is een goed stuk vlees van een verantwoorde slager ook goed. Even een weetje; Livar is wat vetter dan gemiddeld, dat vet smelt tijdens deze bereiding wel goed uit het vlees. Het kruidenvarken heeft wat meer smaak door de soort voeding. Veel succes en smakelijk!

  2. Anja Anja

    Heerlijk, en wat makkelijk eigenlijk. Ik weet alleen niet waar je dat gaasterland of livar varken kunt kopen, gewoon een goed stuk van de slager kan toch ook ?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden