Gastblog: Zelf pickles maken

Zelf pickles maken, oftewel tafelzuur, is eigenlijk heel eenvoudig. Martine legt uit hoe.

In Delft en omgeving zijn pareltjes van winkels en webshops te vinden, net even anders dan de bekende merken en winkels. In deze gastblog deelt Martine van De Smaakboutique haar recept voor tafelzuur van gemengde groenten. Martine heeft na het volgen van een opleiding aan de Academie voor Gastronomie, DeSmaakboutique opgericht uit enthousiasme voor bijzondere wijnen (en meer) en de behoefte om bourgondische momenten te creëren en te delen met anderen. Dat doet zij ook door middel van workshops en proeverijen en met verhalen en recepten op de Smaakboutique blog.

Zelf gemengde pickles maken van groenten

Martine: Voor mijn zomeruitdaging heb ik nog een Portugees recept op de wensenlijst staan omdat ik denk dat manlief daarvan gaat spinnen: varkensschouder met pickles. Maar bij het recept staat: 'zoek lekkere pickles'. Dat betekent dus geen piccalilly of augurken, maar ingemaakte groenten. Die heb ik niet gevonden. Conclusie: die pickles moet ik dus zelf maken. Lees hieronder de stappen voor het maken van heerlijke pickles. 
    


    

Voorbereiding tafelzuur maken

Je kunt voor mixed pickles allerlei soorten groente gebruiken die je lekker vindt, zoals bloemkool, paprika, wortel, ui, broccoli, doperwtjes, bleekselderij. Voor dit recept heb je ongeveer 750 gram nodig.        
                        

Zorg voor schone weckpotten of inmaakpotten die met kokend water goed omgespoeld zijn. Al mijn weckpotten waren vol, dus ik heb lekker nieuwe potten geshopt bij KitchenHugs, zodat ik weer even vooruit kan. 


 

Stappen recept tafelzuur met groenten

Maak 750 gram groente schoon en snijd in stukjes.
   

Breng 2 tot 2,5 liter water aan de kook en voeg 120 gram zout toe. Ja, dat is veel. Ik voelde me echt een rebel tegen de zoutarme regering toen ik die hoeveelheid in het water kieperde. Maar het is goed. Echt ;).
   

Doe alle groenten tegelijk in het kokende water en laat dan nog precies 1 minuut doorkoken.
   

Schep de groenten uit het water en laat ze uitlekken, uitwasemen en koud worden (vergiet op een tochtige plek, níet in de koelkast).
   

Breng 750 ml inmaakazijn aan de kook en doe 1 takje lavas (maggikruid), een aantal takjes bladselderij en wat blaadjes verse laurier erbij.
   

Zet het vuur laag en laat de kruiden 5 minuten intrekken.
   

Haal de kruiden eruit en laat de azijn nog even goed doorkoken. NB: afzuigkap aan, raam open of in je buitenkeuken doen want de azijndampen zijn niet prettig.
   

Laat de azijn afkoelen met de deksel op de pan in een bak ijswater of op koelelementen.
   

De groenten mogen in de inmaakpot zodra het is afgekoeld en dan kun je verder afvullen met koude azijn.
    

Bewaar in de koelkast en zet in je agenda een reminder voor over 3 weken: proeven of opeten!
   

De pickles zijn maximaal 3 maanden houdbaar.

    

Hoe het smaakt? Geen idee, dat hoor je over een paar weken...
             

 

Heb jij tips voor het maken van tafelzuur? Deel het met ons!

Reacties

  1. Martine Martine

    Het was mijn eerste poging en de smaak vond ik veel te zuur. Mijn oplossing: 1/6 deel aanvullen met vlierbloesemsiroop! Dat brengt de smaak beter in balans.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden