Hoe maak je zelf een vlaaibodem?

  • Geplaatst op
  • Door Christi
  • Geplaatst in bakken, recept
  • 0

Recept voor het maken van een vlaaibodem. Het maken van een vlaai begint met het maken van de bodem.

Vlaai bestaat uit een platte bodem van deeg, vaak met een doorsnede van 28 tot 32 centimeter, met gekartelde opstaande randen. De bodem kan met een grote variëteit aan ingrediënten worden gevuld. Meestal wordt fruit gebruikt om de vlaai mee te vullen, tegenwoordig vaak in combinatie met slagroom. De vlaaibodem is toch wel heel anders dan andere taartbodems, het is namelijk een stuk luchtiger.

Wat heb je nodig om een vlaaibodem te maken?

Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor een vlaaibodem:

250 gram bloem

15 gram gist

20 gram boter

1 deciliter melk

1 eetlepel suiker

 

Zet alvast een kom klaar en een theedoek of bijenwasdoek om deze mee af te dekken. En een bakvorm van circa 30 cm voor vlaai.

          

Bereidingswijze vlaaibodem

Maak de gist aan met een beetje lauwe melk. Maak vervolgens het deeg van de bloem, de boter, suiker, gist en de lauwwarme. Kneed het deeg goed door, maar niet te lang. Doe het deeg in de kom (bestuif deze vooraf met bloem), en dek de kom af met een doek of bijenwasdoek. Gebruik geen plasticfolie dat geeft alleen maar extra afval.


 

Laat het deeg afgedekt op een warme plaats staan, en laat het ongeveer een uur rijzen. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet de vlaaivorm goed in. Nadat het deeg voldoende is gerezen, kneed je het opnieuw en rol je het uit tot je er de hele vlaaivorm mee kunt bedekken (ongeveer 30 cm).
                              

Bekleed de vorm ermee, prik met een vork gaatjes in de bodem en snijd de randjes eraf. Bak de vlaai in circa 25 minuten gaar (kan variëren per oven). Haal dan de bodem uit de vorm en laat deze afkoelen.


 

Op deze vlaaibodem kun je een lekkere vulling doen van bijvoorbeeld banketbakkersroom met fruit, het liefst vers. Zeer geschikt zijn aardbeien, kersen, pruimen, abrikozen, bessen, appels en peren. De vlaai kan eventueel afgemaakt worden met slagroom.
                           

*In plaats van gist kan ook een derde van het gewicht aan korrelgist gebruikt worden.

Veel plezier met bakken!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden