Voor alle artikelen geldt op=op wij gaan eind augustus sluiten. Gratis fruitnetje bij bestelling boven 20,- !
Gratis verzenden boven 50 euro (NL)
Geen plastic tape / vulmaterialen
<15.00 besteld, direct verzonden (ma, di, do, vr)

The Zero Waste Kitchen (1): start met plastic vrij boodschappen doen!

The Zero Waste Kitchen (1): start met plastic vrij boodschappen doen!

Plastic afval verminderen in de keuken doe je zo! Stap 1, zorg dat er al zo weinig mogelijk plastic de keuken in komt.

Starten met plastic vrij boodschappen doen

Er is al veel bekend over de nadelen van het gebruik van plastic. De wegwerpproducten en plastic verpakkingen veroorzaken wereldwijd enorm veel zwerfvuil, en vormen een grote bedreiging voor onze leefomgeving op land en in zee. Daarnaast zitten er veel hormoon-verstorende stoffen in veel typen plastics, juist ook in voedselverpakkingen helaas. Deels is dit nodig om voedsel langer te bewaren, of juist een beschermlaag te vormen tegen corrosie (blik), maar gezond of milieuvriendelijk is het zeker niet.

 

Goed, je hebt besloten minder plastic afval te veroorzaken en minder plastic te gebruiken. Hoe doe je dat dan?

Analyseer je plastic afval

Een goed startpunt is om de stroom plastic die je keuken binnenkomt, via de wekelijkse boodschappen, aan te pakken. Om er achter te komen waar je het beste plastic afval kunt minderen, kun je het beste je plastic afvalstroom analyseren. Bewaar of noteer wat je aan plastic afval produceert gedurende tenminste een week. Turf de soorten en maak groepen, zoals: plastic zakken, broodzakken, drinkverpakkingen, folie, melkkarton etc. Bekijk dan welke groep het grootst is, of welke groepen het makkelijkste terug te dringen zijn.

 

Kijk in welke gevallen je verpakkingen compleet kunt vermijden. Koop bijvoorbeeld geen frisdrank meer, maar drink meer water en thee. Kies dan ook voor losse thee in plaats van theezakjes, want jawel daar zit dus ook plastic in! Extra voordeel van minder frisdrank drinken, is dat het ook nog eens veel gezonder is.

 

Een andere werkwijze is het minimaliseren van impact. Om bij het voorbeeld van frisdrank te blijven: koop je dit toch, beperk je aankopen dan tot frisdrank wat in statiegeldflessen zit of koop de goed recyclebare flessen zoals glazen flessen. Drinken voor onderweg kan in een herbruikbare fles vanuit thuis worden meegenomen.

Herbruikbare boodschappen tassen gebruiken

De meest gangbare stap om minder plastic afval te veroorzaken is ook de meest makkelijke; de herbruikbare boodschappentas! Wie heeft 'm niet? Verkrijgbaar in veel soorten en maten en vaak een stuk steviger dan de plastic tasjes van de supermarkt. Zorg ervoor een aantal herbruikbare boodschappentassen in huis te hebben. Wel handig; je tas niet vergeten mee te nemen!

 

Zorg ervoor dat je je boodschappentas op een goed zichtbare en logische plek bewaard. Zelf leg ik altijd een tas vlakbij het schaaltje met de sleutels. De kleine zakjes en tasjes hangen aan een (kinder)kapstokje goed in zicht of zitten in de grote boodschappen tas. Eventueel een reservetas in je auto of fietstas is ook handig. Zo voorkom je dat je plots zonder tas komt te staan.

Hervulbare groente- en fruitnetjes, zakjes en bakjes

Naast de grote boodschappentassen zijn er tegenwoordig ook handige herbruikbare broodzakken, bulkzakjes en groente- en fruitnetjes van katoen. Neem wel echt katoenen of linnen zakjes, de zakjes van polyester geven microplastics af bij het uitwassen.  

 

Bedenk vooraf bij het maken van je boodschappenlijst al welke artikelen je zonder plastic kunt halen, en zorg ervoor dat je de juiste zakjes en bakjes meeneemt. Een extra zakje voor impuls aankopen (snoeptomaatjes!!!) kan ook handig zijn.

 

Bij de groente en fruitafdeling van de supermarkt kun je appelen, peren, tomaten en dergelijke in een zelf meegebracht netje afwegen. Dat scheelt weer een stukje plastic. Zijn papieren zakjes nog droog en schoon? Dan kun je deze vaak ook nog enkele keren hergebruiken. Ook voor brood kun je een katoenen broodzak meenemen en laten vullen. In ieder geval bij de bakker en supermarktafdelingen met onverpakt brood.

 

Heb je een speciaalzaak of een verpakkingsvrije winkel in de buurt zitten? Dan kun je daar hervulbare bakjes, glazen potjes en containers mee naar toe nemen om te laten vullen. Haal je kaas bij de kaasboer? Neem dan een schone theedoek of bijenwasdoek mee om onverpakte kaas in mee te nemen.

 

Thuis gekomen hevel je alle producten over naar de koelkast, broodblik en weckpotten. De kaas kan in de bijenwasdoek in de koelkast worden bewaard of in een glazen bakje. De zakjes even uitschudden en gelijk weer in de boodschappentas doen, of uitwassen indien nodig.

Waar kun je verpakkingsvrij winkelen?

Supermarkten werken helaas niet altijd mee en hebben veel in plastic voorverpakte levensmiddelen. Dan blijft het toch nog wat behelpen, maar er zijn wel andere mogelijkheden. Wat je kunt doen is ten eerste bij je supermarkt vragen naar meer onverpakte groente en fruit en aangeven dat je graag minder plastic wilt. Hoe meer mensen ernaar vragen, des te sneller zaken veranderen.

 

Winkelen bij kleine zelfstandigen is gewoon de beste methode om plasticvrij te shoppen. Heb je nog geen verpakkingsvrije winkel in de buurt? Dan kan dit wel betekenen dat je meerdere stops moet maken. Persoonlijk vind ik het ook fijn om lokale zelfstandigen zo te kunnen steunen. Verder kun je ook nog kijken of er lokaal een voedselcoöperatie is of boerenbedrijven en tuinders waar je rechtstreeks kunt inkopen.

 

Bijna iedere bakker kent de herbruikbare broodzak nu, dus schroom niet om met je katoenen zak bij de bakker binnen te stappen. Ook andere kleine zelfstandigen zijn vaak flexibeler dan de supermarkten, bij je lokale groenteboer kun je ook losse spruiten halen en heb je bovendien meer keuze voor losse groenten en fruit. Denk verder ook aan (boeren)markten, boerderijwinkels, notenwinkels en andere delicatessenzaken. Check of de winkel een weegschaal heeft die rekening kan houden met het gewicht van je hervulbare container (deze weeg je dan vooraf).

 

Iedere keer dat je de vraag voor onverpakt gaat stellen zal een uitdaging zijn, maar bedenk dat Iedere keer dat je een ondernemer om een plasticvrije service vraagt, je hem of haar aan het denken zet! Mijn ervaring is dat de meeste ondernemers in eerste instantie verrast reageren, maar wel positief zijn. Soms heb je mazzel en zijn ze al volledig bekend met deze manier van boodschappen doen.

 

Heb jij nog tips voor plasticvrij boodschappen doen? Deel ze hieronder!

  

Reacties

 1. Christi Veldhuis-Van Essen Christi Veldhuis-Van Essen

  Beste Ria,

  De zakken en netjes vind je hier: https://www.kitchenhugs.nl/meenemen/eco-boodschappentassen/
  De bijenwasdoeken staan hier: https://www.kitchenhugs.nl/bewaren/bijenwasdoeken-kopen/

  Hartelijke groet
  Christi

 2. Meriam Meriam

  Ik stop altijd een extra tasje en zakje in mijn jaszak, voor ongeplande aankopen. Wordt toch wel veel gebruikt :D

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Lage verzendkosten

4,95 / gratis > 50,- euro (NL)

Klantbeoordeling

9.5

Zero Waste

Geen plastic tape / vulmaterialen