Taart met noten: "Completely nuts"

  • Geplaatst op
  • Door Monique
  • Geplaatst in recept
  • 0

Lekker bakken met Monique van Betty's Kookshow! Heerlijke recepten voor taart met nootjes!

Monique van der Meeren- Vervest is dol op eten en de bereiding van eten. Je kunt bij haar ook kookles volgen of hapjes laten verzorgen, voor meer infomatie zie: Betty's Kookshow. Monique: "Ik probeer me een beetje te onderscheiden tussen de profkoks en de gezondheidshype sites die ik overigens ook allemaal geweldig vind, want eten is leuk en het zo klaarmaken dat iedereen het lekker vindt is voor mij nog leuker. Bovendien wat is er intiemer dan samen met geliefden en vrienden een gezellig etentje te nuttigen? (uhhhh ja… maar daar gaat het hier niet over)".
              

              

Taart met noten "Completely nuts!"

Het is bijna november, de blaadjes kleuren weer prachtig in alle tinten aan de bomen en de eerste vallen al weer op de grond. De zomer is nu echt voorbij. En, hoewel ik dat erg jammer vind, denk ik dat de herfst het allermooiste seizoen van het jaar is. Vooral dan wanneer de zon schijnt is er zoveel moois te zien, en te eten natuurlijk. Het is het seizoen van noten, pompoenen, bieten, paddenstoelen, zoveel moois en lekkers, het kan niet op!
       

Daarom deze keer twee verschillende recepten voor taarten met noten. Een pecan pie met een geheel meegebakken vulling en een walnoot-karamel taart, waarbij je alleen de noten meebakt en de karamel er later over heen giet. Natuurlijk geldt ook hier dat je onderling mag combineren, dus maak die pecanpie eens met walnoten of andere noten en andersom. Alles kan en alles mag, als het maar lekker is toch?
               

De bodem is voor beide taarten het zelfde. Ik heb de taart gebakken met speltbloem, maar je kunt ook de witte variant, het speltmeel of gewone bloem gebruiken. Bedenk bij het gebruiken van spelmeel- of bloem altijd dat je deze meelsoort zo kort mogelijk moet kneden omdat anders de enzymen in het deeg kapot gaan waardoor het deeg niet zo goed meer rijst. Spelt kneed je dus altijd zo kort en voorzichtig mogelijk en als je dat in je achterhoofd hebt kun je gewone bloem bijna altijd vervangen door deze bloem.
                 
               

De taartbodem maken

Voor de bodem kneed je 225 gram bloem, 2 eetlepels poedersuiker en 150 gram koude boter in blokjes tot een kruimelig geheel. Gebruik hiervoor gerust de keukenmachine, dat is wel zo makkelijk. Dan voeg je een eierdooier en 2 eetlepels ijswater toe. Kneed het deeg verder tot het als een bal aan elkaar kleeft. Doe het deeg in een kom, dek de kom goed af met bijvoorbeeld een vochtige theedoek of bijenwasdoek en laat het een half uur rusten in de koelkast. Het is ruim voldoende deeg voor een vorm van 26 cm. De taart wordt ongeveer 3 cm hoog.
 

Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 4 millimeter dikte, bekleed hiermee de ingevette vorm en snijd het overhangende deel af. Laat de vorm met het deeg nu nog 15 minuten in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden. 
 

Ik gebruikte een vorm van 24 cm en heb van het restantdeeg koekjes gebakken terwijl de vorm in de koelkast stond te rusten. Daarvoor kneed je wat extra suiker door het deeg, duw er een noot in, strooi er wat suiker over en bak ze dan 12 minuten in een oven verwarmd tot 200 graden. Je oven is dan meteen goed voorverwarmd om de taart te bakken.

 

Haal de bodem voor de taart na 15 minuten uit de koelkast, bedek hem met bakpapier en bak hem met een steunvulling van droge bonen of bakknikkers 15 minuten, verwijder dan het papier en de vulling en bak de bodem af in nog 10 minuten.
             
       

De vulling voor de notentaart maken

Voor de pecanpie ga je als volgt te werk: je verlaagt de temperatuur van de oven naar 170 graden. Dan meng je 50 gram gesmolten boter, 125 milliliter ahornsiroop met 100 gram bruine basterdsuiker, 3 geklopte eieren en een zakje vanillesuiker. Even goed omscheppen tot een egale massa, daar schep je dan 300 gram pecannoten door.  Stort de vulling in de bodem, strijk glad en bak het geheel nog ongeveer 25 minuten in de oven.
                

Waarschuwing!  Het gaat zo heerlijk ruiken als je deze taart bakt dat je het liefst een stuk noot in je mond stopt wanneer hij uit de oven komt, pas op voor brandwonden! Hete suiker en siroop zijn ongelooflijk heet en zorgen voor blaren. Probeer je gulzigheid een korte tijd te bedwingen tot hij lauw is en eet hem dan met een bolletje slagroomijs….
                  

Wil je een walnoot karamel taart bakken dan bak je 300 gram walnoten mee met de bodem. Wanneer de bodem uit de oven komt giet je er karamel over die je als volgt maakt:
    

Smelt 200 gram witte suiker in een pannetje met 2 eetlepels water, wanneer de suiker lichtbruin kleurt (dat duurt wel even) giet je er voorzichtig 100 milliliter slagroom bij. Pas hierbij goed op voor spatten. Blijf op een laag vuur voorzichtig roeren tot de suiker weer is gesmolten en roer er dan nog 50 gram roomboter door. Giet de nog warme karamel over de bijna afgekoelde taart en laat stollen. De waarschuwing hierboven geldt natuurlijk ook voor dit mengsel want het is te goddelijk om te laten staan…. Ik wens je veel bak- en eetplezier!
             
pecan taart 
                              

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden