Voor alle artikelen geldt op=op wij gaan eind augustus sluiten. Gratis fruitnetje bij bestelling boven 20,- !
Gratis verzenden boven 50 euro (NL)
Geen plastic tape / vulmaterialen
<15.00 besteld, direct verzonden (ma, di, do, vr)

Tips voor bijen en vlinders!

Tips voor een meer bij- en vlindervriendelijk tuin, vind je hier!

Tips voor een bij- en vlindervriendelijke tuin

Naast het zaaien van mooie bloemen, zijn er nog een hele hoop aanpassingen die je aan je tuin kunt maken om insecten, zoals bijen en vlinders, te helpen. Vanaf eind maart tot en met eind mei krijg je ook in 2016 bij iedere bestelling bij kitchenhugs.nl een gratis zakje biologisch bloemenzaad, bekijk de actie hier: Actie voor bij en vlinder.

 

Wat kun je verder doen? Vergroen je tuin! Ja tegels en straatwerk zijn lekker onderhoudsarm, maar een groene en bloeiende tuin is veel beter voor de natuur en voor jezelf. Groen doet goed voor mens en natuur. Dus eruit met die tegels, plaats een heg in plaats van een schutting en zet je tuin lekker vol met planten, bomen en struiken. Toch liever een schutting? Laat deze dan mooi begroeien met klimop, wilde bosrank of wilde kamperfoelie. Of neem een schutting van riet.  Kies in de tuin bewust voor goede drachtplanten voor bijen en vlinders. Plant bij voorkeur ook een goede mix van, biologisch geteelde, planten die niet tegelijkertijd bloeien, maar achter elkaar bloeien zodat er de hele lente, zomer en herfst voedsel voor bijen en vlinders te vinden is. Daar heb je zelf ook nog eens veel plezier van!

    Vlinderstichting kleine vos


Ook zonder tuin kun je bijdragen aan een betere omgeving voor bijen, zet je balkon vol met planten en bloemen, leg een groene gevel aan, beplant je dak, of gebruik de lege boomspiegel in je straat ;) Wist je dat bijen het beter doen in de stad? Dit komt door een grotere diversiteit aan planten en een veel lager gebruik van pesticiden.

 

In veel tuincentra kun je insecten- of bijenhotels vinden, maar deze kun je ook heel makkelijk zelf maken. Dit soort bijenhotels kunnen bijdragen aan een verbetering van de wilde bijenstand. Zelf maken kan door in een blok hout gaten te boren, boor niet door het hele blok heen. Boor er gaten in van ongeveer 10 centimeter diep en varieer in doorsnede van 2 tot 12 millimeter. Ook je met holle plantenstengels werken en deze samenbinden met de openkant naar buiten toe. Hiervoor kun je bijvoorbeeld riet of bamboe gebruiken.

 

Heel belangrijk! Stop met het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tuin en keuken, ook geen mierenlokdoosjes meer gebruiken. Gebruik zeker de middelen op de door GreenPeace opgestelde lijst niet meer. Deze kun je hier downloaden. Onkruid kun je beter verwijderen met een schoffel of met biologische bestrijdingsmiddelen.   

 

Misschien wat voor jou? Er is een groeiende behoefte aan imkers, veel ervaren imkers delen graag hun ervaring over het houden van bijen met geïnteresseerden. Ook kun je een cursus volgen via de bijenhouders-vereniging (NBV). Onderaan dit artikel kun je het linkje naar de NBV vinden.

              

Bronnen en meer informatie:

http://www.vlinderstichting.nl/

http://www.bijenlint.nl/homepage

http://www.bijenhouders.nl/imker-worden

http://www.drachtplanten.nl/

http://www.denederlandsebijen.nl/

 

 

Reacties

  1. Maartje Maartje

    Goede tips! Alleen is het houden van honingbijen minder goed voor de biodiversiteit. Honingbijen zijn concurrenten van wilde bijen en door meer honingbijen wordt het voor wilde bijen moeilijker om te overleven.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Lage verzendkosten

4,95 / gratis > 50,- euro (NL)

Klantbeoordeling

9.5

Zero Waste

Geen plastic tape / vulmaterialen