Zelf heerlijke kruidenolie maken

  • Geplaatst op
  • Door Christi
  • Geplaatst in Kilner, recept
  • 1
Zelf heerlijke kruidenolie maken

Zelf olie met een smaakje maken is heel eenvoudig. Gebruik hiervoor verse kruiden of andere geurige ingrediënten en maak heerlijke olie voor jezelf of om als een leuk cadeautje weg te geven.

Hoe maak je zelf kruidenolie?

Ben jij ook zo dol op olijfolie met een smaakje? De flesjes olie zien er vaak prachtig uit in de keuken en heerlijk over pasta’s, brood en salades bijvoorbeeld. Heb je geen inspiratie voor een cadeau dan is zo’n fles kruidenolie ook wel heel leuk om weg te geven. Je kunt kruidenolie natuurlijk in de winkel kopen, of je maakt het heel eenvoudig zelf! 

Wat heb je nodig om zelf kruidenolie te maken?

Bijna alle kruiden en specerijen zijn wel geschikt om te gebruiken voor kruidenolie, dat kun je naar eigen smaak variëren. Een klassieke combinatie, met een lekkere sterke smaak is die van: rozemarijn en tijm.

Ingrediënten:

  • Olijfolie (hoeveelheid afhankelijk van de maat fles die je wilt vullen)

  • Bos verse kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn en tijm

  • Hou een paar mooie takjes apart om mee de fles in te doen

Klaarzetten:

 

Werkwijze voor het maken van kruidenolie

  1. Was de kruiden goed, en laat ze volledig drogen (doe dit eventueel de dag ervoor al).

  2. Om meer smaak uit de kruiden te krijgen kun je ze wat kneuzen, bijvoorbeeld met een vijzel of platte kant van een mes.

  3. Doe de olie en kruiden bij elkaar in het pannetje.

  4. Laat de olie met de kruiden gedurende +/- 20 minuten sudderen (tegen de kook aan, niet laten koken of opspatten).

  5. Zeef de kruiden uit de olie, en doe de olie in een schone droge glazen fles of pot.

  6. Schenk de olie langzaam in de fles om niet te morsen en vul de fles niet helemaal (laat wat ruimte over onder het deksel).

  7. Voeg de mooie takjes kruiden die je apart hebt gehouden aan de fles toe.

 

De zelfgemaakte kruidenolie bewaar je vervolgens op een donkere en koele plek.

Andere ingrediënten die je kunt gebruiken in plaats van groene kruiden zijn bijvoorbeeld: gedroogde chillivlokken, peperkorrels of citroen. Gebruik je geen verse kruiden maar gedroogde specerijen (bijvoorbeeld peperkorrels) dan kun je ze het beste eerst even roosteren en daarna kneuzen.

 

Wat vind jij de lekkerste ingrediënten voor olie met een smaakje? Vertel het ons!

 

 

 

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden