Winkelwagen
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Zelf olie met een smaakje maken is heel eenvoudig. Gebruik hiervoor verse kruiden of andere geurige ingrediënten en maak heerlijke olie voor jezelf of om als een leuk cadeautje weg te geven.
Ben jij ook zo dol op olijfolie met een smaakje? De flesjes olie zien er vaak prachtig uit in de keuken en heerlijk over pasta’s, brood en salades bijvoorbeeld. Heb je geen inspiratie voor een cadeau dan is zo’n fles kruidenolie ook wel heel leuk om weg te geven. Je kunt kruidenolie natuurlijk in de winkel kopen, of je maakt het heel eenvoudig zelf!
Bijna alle kruiden en specerijen zijn wel geschikt om te gebruiken voor kruidenolie, dat kun je naar eigen smaak variëren. Een klassieke combinatie, met een lekkere sterke smaak is die van: rozemarijn en tijm.
Ingrediënten:
Olijfolie (hoeveelheid afhankelijk van de maat fles die je wilt vullen)
Bos verse kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn en tijm
Hou een paar mooie takjes apart om mee de fles in te doen
Klaarzetten:
Kleine steelpan, evt met schenktuit
Zeef of zeefdoek
Een herbruikbare glazen fles of pot om de olie in te bewaren
Was de kruiden goed, en laat ze volledig drogen (doe dit eventueel de dag ervoor al).
Om meer smaak uit de kruiden te krijgen kun je ze wat kneuzen, bijvoorbeeld met een vijzel of platte kant van een mes.
Doe de olie en kruiden bij elkaar in het pannetje.
Laat de olie met de kruiden gedurende +/- 20 minuten sudderen (tegen de kook aan, niet laten koken of opspatten).
Zeef de kruiden uit de olie, en doe de olie in een schone droge glazen fles of pot.
Schenk de olie langzaam in de fles om niet te morsen en vul de fles niet helemaal (laat wat ruimte over onder het deksel).
Voeg de mooie takjes kruiden die je apart hebt gehouden aan de fles toe.
De zelfgemaakte kruidenolie bewaar je vervolgens op een donkere en koele plek.
Andere ingrediënten die je kunt gebruiken in plaats van groene kruiden zijn bijvoorbeeld: gedroogde chillivlokken, peperkorrels of citroen. Gebruik je geen verse kruiden maar gedroogde specerijen (bijvoorbeeld peperkorrels) dan kun je ze het beste eerst even roosteren en daarna kneuzen.
Wat vind jij de lekkerste ingrediënten voor olie met een smaakje? Vertel het ons!
Hoi Nikki, Goede olijfolie (en andere olie-soorten) blijven lang goed wanneer ze koel en donker op kamertemperatuur worden bewaard. Licht zorgt ervoor dat olie sneller ranzig wordt en afbreekt. Het ziet er inderdaad leuk uit, maar ik zou toch aanraden de olie donker te bewaren. De houdbaarheid wordt echt wel weken korter anders.
Kan je het ook bewaren op je aanrecht..?? Ik zou dat zo leuk vinden staan. En zo ja hoe lang kan het dan bewaard worden..??
Hoi Liz,
Oregano kan ook, heerlijk! Over het algemeen kan de olie zeker enkele weken bewaard worden op een donkere en koele plek. Pas alleen wel op met knoflook, die is gevoelig voor een bacterie wanneer het op olie wordt bewaard. Met kruiden zit je wel goed verder. Succes!
Het staat te pruttelen! Hoe lang kan het bewaard worden en kan er ook een vers takje oregano in het flesje samen met rozemarijn en tijm?
Super tof en mooi uitgelegd
Ja leuk :) en dan met een leuk etiket erop om cadeau te doen.